Ватиканският архивист Джовани Коко е открил кореспонденция между секретаря на Пий

...
Ватиканският архивист Джовани Коко е открил кореспонденция между секретаря на Пий
Коментари Харесай

Папата е знаел за Холокоста, но е мълчал: откриха компрометиращо писмо на Пий XII

Ватиканският архивист Джовани Коко е разкрил преписка сред секретаря на Пий XII Робърт Лайбер и приближен немски йезуит Лотар Кьониг, която демонстрира, че ръководителят на Ватикана от Втората международна война е знаел за нацисткото гонене на поляци и евреи в окупирана Полша. 

Това съобщи италианският вестник Corriere della Sera. В изявление за изданието Коко сподели, че в едно писмо се загатва крематориум в лагера на гибелта Белзец, ситуиран в окупираната от Германия Полша. Там се загатва и лагерът Аушвиц. Така, отбелязва архивистът, са открити доказателства, които дават визия за потока от вести за нацистки закононарушения, влизащи във Ватикана по време на Холокоста.

Както се оказа, Пий XII е можел да има доста ясно схващане за ужасите на концентрационните лагери, защото Коенинг разказва изтезанията на пандизчии в пещи, където всеки ден умираха до 6 хиляди души. Възстановената преписка може да възобнови дълготраен яростен спор сред критици и бранители на Пий XII в подтекста на неговата беатификация, която стартира през 1967 година и провокира доста несъгласия в самата католическа черква.

Междувременно текстът на писмата демонстрира, че понтификът е предпочел да резервира безмълвие или да изрази общо страдание за зверствата на нацистите. В това отношение е индикативен фрагмент от дългата тирада на папата от 24 декември 1942 г. Между другото, папата споделя, че „ стотици хиляди хора, които не по своя виновност, от време на време единствено заради своята народност или раса, са обречени на гибел или последователно изродяване “.

Въпреки това Светият трон в никакъв случай не е дефинирал директно наказание на Третия райх и неговия режим, тъкмо както Пий XII в никакъв случай не е посочвал евреите като жертви на продължаващо изтребване. Авторите на материала означават, че може да има няколко пояснения за това държание на първия човек на Ватикана.

" Разбира се, дипломацията на Светия трон беше загрижена да резервира своята " безпристрастност " във връзка с враждуващите страни. Може би сложното завещание от хилядолетната неприязън на християните към евреите също изигра роля ", пишат публицистите.

Може би Пий XII просто се е страхувал от репресии от страна на нацистите след немската окупация на Рим през септември 1943 г. В същото време той може да е мълчал за Холокоста, тъй като Кьонинг, от боязън за живота си и за живота на съпротивата, помоли Светия трон да не прави обществено притежание отчетите му.

Превод: GlasNews

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР